KUTATÁSI MÓDSZERTAN

Netnográfiával foglalkozunk, kvalitatív kutatási módszertanunk háttere Barney Glaser és Anselm Strauss által kidolgozott alapozott elmélet. Elsőként a kutatási témakör természetét és különlegességeit tekintjük át: megtanuljuk hogyan épül fel ügyfelünk márkája, versenyhelyzete, piaca, aktuális eseményei és kihívásai, mik a legfontosabb befolyásoló tényezők, témák, kérdések.

Nem állítunk fel előzetes hipotéziseket, hanem kérdéseket teszünk fel: mi az a probléma, amelyet ügyfelünk éppen megpróbál megérteni vagy megoldani. Ezután átfésüljünk a teljes, nyilvánosan hozzáférhető online adattömeget: cikkeket, véleményeket, kommenteket, reakciókat, posztokat, frissítéseket, közel 150 különböző csatornán, több tízezer forrást áttekintve. Így a válaszok nem tőlünk érkeznek, hanem mindenkitől, aki véleményt alkot a kérdésről.

Kutatóink mintákat keresnek, visszatérő gondolatokat, ötleteket, és egyéb elemeket, majd különböző koncepciók szerint osztályozzák a találatokat. A koncepciók kategóriává válnak, és a kategóriák, az őket alátámasztó eredményekkel a munkafolyamat során kialakítják a kutatás elméleti modelljét. Ezután a modellt újra végigfuttatjuk a teljes adatmennyiségen, és finomhangoljuk a megkapott eredmények alapján egészen addig, amíg kialakulnak a pontos válaszok a kutatást elindító kérdésekre.

Kutatásunkat több mint 120 nyelven el tudjuk végezni.

MUNKAFOLYAMAT

1. kutatás-tervezés

A kutatási célokhoz és piaci igényekhez megalkotott, részletes, lépésenként kialakított kutatási tervet készítünk.

2. kulcsszó gyűjtés, szófelhő készítés

Feltárjuk és meghatározzuk azokat a kulcsszókat és -kifejezéseket, amelyek uralják a kutatott témák, márkák vagy jelenségek körüli természetes online diskurzust.

3. adatgyűjtés a webtérből

A definiált fogyasztói nyelv kombinációjával komplex kulcsszó-hálót építünk, amely az adatgyűjtésünk alapja (ezek több száz, akár ezer szót és kifejezést is tartalmazhatnak). Big-data szoftverek használatával lehívjuk az internetes és közösségi média-oldalakról a hatalmas adattömeget. Blogokat, fórumokat, kommenteket, a Facebook, a Twitter és az Instagram nyilvános felületeit átfésüljük és megszűrjük, hogy megkapjuk a releváns kutatási adathalmazunkat.

4. a humán faktor

A kutatási téma szempontjából releváns, autentikus bejegyzések feltárása, olvasása és megértése révén megrajzoljuk a diskurzus narratívatérképét. Az elemző csapat átolvassa a megszűrt adatmennyiséget, feltérképezi a tematikus metszéspontokat, és meghatározza a teljes kvalitatív diskurzusmezőt.

5. elemzés és értelmezés

Az online diskurzusokból kinyert insightokat, fogyasztói impulzusokat mélyrehatóan megvizsgálja, értékeli, osztályozza és elemzi az adott nyelven anyanyelvi szinten értő és dolgozó kutatói csapat. A kutatás megbízhatóságát és érvényességét szigorú normák és mutatók alapján elvégzett kutatás-ellenőrzéssel biztosítjuk.

6. az insightok összegzése

A befolyásmentes, alapozott elmélet tradícióját követve, adatalapú, a terméket vagy szolgáltatást érintő insightokat a vélemények és tapasztalatok eredeti megfogalmazásuk szerinti formában prezentáljuk.