koronavírus social media kutatás
2020.02.03. Közösségi média kutatás 0 Comment

ÁLHÍREKTŐL A CORONA SÖRIG:

A KORONAVÍRUSNÁL CSAK A HÍRE TERJED GYORSABBAN – KORONAVÍRUS SOCIAL MEDIA ELEMZÉS


Az elmúlt napok (hetek) meghatározó fejleménye a kínai Wuhan tartományból induló új koronavírus megjelenése volt. Ahogy napról napra újabb és újabb információk látnak napvilágot, úgy nő a netezők érdeklődése és pánikszerű online reakciója. Az Ynsight és a Silberstein and Partners közös social media kutatásában azt vizsgáltuk, hogy az első hírek óta hol milyen intenzitással terjedt el a téma a globális webtérben.


koronavírus social media kutatás


Globális téma

Social média adatainkat ezúttal világszinten gyűjtöttük, 190 országban vizsgáltuk meg a vírusról szóló online diskurzusokat, aminek alapján az látszik, hogy 2020 első hónapjában több mint 18 millió (!) bejegyzés foglalkozott a témával, és ezek a bejegyzések további közel 330 (!!!) millió reakciót váltottak ki. Alábbi ábránkon láthatjuk, hogy a világ minden pontján foglalkoznak a közösségi mediában a koronavírussal.


koronavírus social media kutatás


A diskurzus globális trendjei


Ezek a számok azonban nem állnak meg: a beszélgetés volumene folyamatos emelkedést mutat, ahogyan az érkező reakciók is. Az újabb és újabb hírek további lendületet adnak a trendnek, így előreláthatóan tovább fog növekedni a virtuális térben folyó párbeszéd mennyisége az elkövetkező hetekben A trendben jól látható, hogy míg a január első felében megjelenő kínai megbetegedése kevésbé foglalkoztatták a felhasználókat, addig az utóbbi napok fejleményei lavinaszerű reakciót váltottak ki.

Hazai trendek a beszélgetésben

Magyarországot külön vizsgáltuk, ahol közel 19 ezer bejegyzés született az elemzett időszakban a social médiában. A magyar trend megfelel a globálisnak. A helyzet eszkalálódásával egyre többen és többet foglalkozunk a témával, ugyanakkor a reakciók növekedése nem egyenletes, kiugrás tapasztalható, január 24-én, amikor arról cikkeztek, hogy 5 nap alatt felépítenek Kínában egy új kórházat a vírusos betegek számára. Erre a bejelentésre rengeteg olyan komment érkezett, elsősorban Facebookon, amelyik a gyorsaságot hasonlítja össze a magyar egészségügyben történő fejlesztések lassúságával.

Érdekes különbség, hogy míg globálisan a legnépszerűbb platform messze a Twitter, addig itthon gyakorlatilag elhanyagolható a platform súlya. Nálunk a hírportálok után elsősorban Facebook posztokban és kommentekben foglalkoznak a vírussal.Ha a tartalmat vizsgáljuk, akkor a hírek, közlemények, és orvosi tanácsok mellett nagy súllyal jelennek meg az álhírek, összeesküvéselméletek. Emberkísérletnek, terrorizmusnak, vagy egyszerű hoaxnak állítják be a jelenséget a radikálisabb felhasználók.

Külön izgalmas, hogy globálisan a legtöbb felhasználóhoz eljutott cikket a VICE online magazin publikálta, amelyben a keresési trendek mellett azzal is foglalkoztak, hogy sokan összekapcsolják a koronavírust (coronavirus) a népszerű Corona sörmárkával. (Csak, hogy szemléltessük a cikk népszerűségét, álljon itt néhány adat: 156 ezer komment, 607 ezer Facebook like, 89 ezer Facebook megosztás), 2 ezer Twitter megosztás). A megállapítás egyfelől a szóviccek és szellemes mémek újabb hullámát indították el, de szintén intenzív diskurzus kezdődött a tájékozottságról, álhírekre és félinformációkra fogékony közönségről.


Módszertan:


Az Ynsight Research és a Silberstein and Partners csapata a netnográfiai social media kutatása során a koronavírussal kapcsolatos online diskurzusokat vizsgálta a 2020. január 1-31 közötti időszakban. A globális és magyar online térben megjelenő híreket, blogokat és organikus kommenteket, valamint a social média beszélgetéseket elemeztük.


A cikk szerzői:

Bauer Zsófia, Ynsight Research

Mezei Márk, Silberstein and Partners