social media kutatas brit turisták magyarországon
2020.01.18. Közösségi média kutatás 0 Comment

„Reggel megnéztük a várat, délután csillezünk a vízben, este buli – és ez csak egy hétköznap”

Az Egyesült Királyságból érkező turisták évek óta benne vannak a legfontosabb látogatóink listáján. Éppen emiatt tartottuk fontosnak megvizsgálni, hogy jellemzi a brit netezők magyarországi utazásaival kapcsolatos közösségi média beszélgetéseiket. Az Ynsight Research és a Silberstein and Partners közös netnográfiája (social media kutatás) azt térképezte fel közös kutatásában, hogy milyen magyarországi turizmussal kapcsolatos beszélgetések voltak az elmúlt évben a szigetországban, és mik jelentették azokat legfontosabb témákat aminek eredményeképpen az angol utazók hozzánk és nem a világ más országába váltották meg a repülőjegyeiket. A kutatás fő kérdései: Mikor beszélnek és mik a fő témáik, mik motiválják őket magyarországi látogatásra, mit szeretnek Magyarországon?


Az elmúlt években folyamatosan nőtt a Magyarországra érkező külföldi turisták száma, és előre láthatóan a növekedés a következő időszakban is folytatódni fog. Az érkező vendégek pedig egyre hosszabb időt töltenek hazánkban.  2010 óta közel másfélszeresére nőtt a külföldiek beutazásainak száma és gyakorlatilag megduplázódott a kiadásuk, 2018-ban a külföldiek költése meghaladta a 2000 milliárd forintot. Az adatok jól mutatják, hogy a turizmus fontos szerepet tölt be mind nemzetgazdasági, mind pedig országimázs szempontjából (Forrás: KSH: Helyzetkép a turizmus, vendéglátás ágazatról, 2018).


social media kutatas brit turisták magyarországon


Mit mutat a közösségi média?


Mikor beszélnek a nyílt webtérben a britek?


A diskurzusok trendjében egy szignifikáns kiugrást regisztráltunk, valamint az év vége felé közeledve élesen emelkedik a beszélgetés volumene.


A nyári hatalmas kiugrást a Hableány szerencsétlen balesete körüli beszélgetések generálták. A hozzászólások elsősorban részvétnyilvánítások, de a Budapestre látogatni készülők aggodalmukat is kifejtették, többen a programjuk átszervezését latolgatták.
Az év végi folyamatos emelkedés az ünnepi utazási időszakot megelőző beszélgetések okozzák. Sokan terveznek téli vakációt, szilveszteri bulit Magyarországon. A szervezés során megosztják terveiket, tippeket és tanácsokat kérnek a már helyismerettel rendelkező netezőktől.


A social media beszélgetések kontextusa


A netezők tipikusan három szituációban, időpontban beszélgetnek.Az utazásuk előtt még a tervezés szakaszában, utazás közben, amikor hazánkban vannak, valamint utazás után, már otthonról. Utazás előtt elsősorban terveiket és az országgal, látványosságaikkal kapcsolatos kérdéseiket teszik fel (Fórumok, kommentek). Utazás közben szintén felmerülnek a praktikus kérdések, de jóval nagyobb szerepet kapnak a spontán élménymegosztások, pillanatképek és szelfik (Twitter, Instagram, Facebook). Utazás után szintén sok képet osztanak meg, valamint élménybeszámolókat tesznek közzé (Instagram). Fórumokon ilyenkor segítik a tapasztalt utazók, a magyarországi látogatást tervezőket.Mik a főbb témák – miért jönnek Magyarországra a britek?

  • Kifejezetten népszerű téma az egészségturizmus, elsősorban a fogászati kezelések miatt utaznak ide, de jellemző, hogy egy-egy komplexebb kezelést vakációzással kötnek össze.
  • A családos, szabadidős utazók körében a klasszikus látványosságokról beszélgetnek a legtöbbet, a nevezetességek mellett kiemelten fontos témájuk a szervezett városnéző séták, valamint a budapesti hop on-hop off buszszolgáltatások. A fürdők kedvelt témája, mind a klasszikus látványosságokat kedvelőknek, mind az egészség-turistáknak. A felhasználókat lenyűgözi az ország fürdőkultúrája. A fürdőkben töltött napok utánra szórakozást és lazítást terveznek a britek.
  • A bulinegyed még mindig népszerű az ide érkező fiatalok körében, számos beszélgetés során felmerül a Budapestre szervezett legény és leánybúcsúk. Ezeknek helyszíne azonban már régen nem korlátozódik a budapesti belvárosra, hanem népszerű desztináció a Balaton, az egyes borvidékek, valamit a különféle fesztiválok.
  • A legnépszerűbb fesztivál a diskurzusok alapján egyértelműen a Sziget volt (4500 bejegyzés), de jól teljesített a Volt fesztivál (730 bejegyzés) és a Balaton Sound (450 bejegyzés) is. Gasztronómiai élményeket az ország egész területén keresnek, a legnagyobb súllyal az egyes borvidékek szerepelnek.
  • A rendezvények közül külön ki kell emelni, hogy a brit focirajongóknak folyamatosan témája a 2020-as Európa Bajnokság, és a budapesti helyszínen rendezett meccsek köré szervezett utazásuk. A vizsgált időszakban a sportturizmus az egyik legnépszerűbb témája a briteknek.


A sokszínű beszélgetésben külön érdekesség Magyarország történelme, sokan jönnek a történelmi helyszínek látogatása miatt, valamint, hogy saját családjuk múltját kutassák fel.


Módszertan:

Az Ynsight Research és a Silberstein and Partners csapata a netnográfiai kutatás során a britek magyarországi utazásaival és turizmussal kapcsolatos social media diskurzusokat vizsgálta a 2018. november 20 és 2019. november 25. közötti időszakban. Az online térben megjelenő híreket, blogokat és organikus kommenteket, valamint azokat a beszélgetéseket elemeztük.


A cikk szerzői:

Bauer Zsófia, Ynsight Research

Mezei Márk, Silberstein and Partners